Sunday, January 14, 2007

Boratism



Τελικά ποια είναι τα όρια της σάτιρας; Που τελειώνει το χιούμορ και που αρχίζει ο χαβαλές;
O Borat έχει συζητηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό. Είδα την ταινία με μια σχετική καθυστέρηση και ομολογώ ότι γέλασα αρκετά. Είχε πλάκα. Ειδικά όταν κάποιοι hardcore αμερικανίσκοι βγάζουν στην επιφάνεια τον πραγματικό ρατσιστικό και αρτηριοσκληρωτικό πρόσωπο της χώρας τους. Όμως ο ηθοποιός Cohen υποδυόμενος το Borat, δημιουργεί ένα ήρωα καρικατούρα από το μακρινό Καζακστάν, σπιλώνοντας, με γλοιώδες χαβαλέ, την εικόνα μιας χώρας την οποία προφανώς δεν έχει επισκεφθεί ποτέ. Μέσα από την ταινία ανακυκλώνει τα στερεότυπα που έχει κάθε «πολιτισμένος» δυτικός στο μυαλό του για τους «απολίτιστους και άγριους μουσουλμάνους». Ναι, η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτή την τακτική δράσης-αντίδρασης βγαίνουν στην επιφάνεια τα πιο σκοτεινά και υπόγεια ρατσιστικά ένστικτα της Αμερικής. Μέσα από τον στερεοτυπικό, καρτουνίστικο χαρακτήρα του Borat, και το καθαρά fictional περιβάλλον που δημιουργείται από τεχνηέντως extraordinary καταστάσεις, το πιθανό ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα που θα μπορούσε να έχει μια ταινία σαν το Borat, εξανεμίζεται πλήρως από σαρωτική επέλαση της ηλίθιας americanized πλάκας. Αυτό που σου μένει στο τέλος της ταινίας δεν είναι η κυνικά αποτρόπαια πραγματικότητα της σύγχρονης Αμερικής, αλλά τα γελοία σκατολογικά gangs.
Τι κι αν γελάσαμε με την ταινία; Έχουμε γελάσει και με πολύ καλύτερες!
Έκανε ο Cohen κάποιου είδους επανάσταση με την ταινία του; Μια χαρά επανάσταση έκανε! Τσέπωσε τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, προφανώς πέρασε καλά, και αυτός και τα studios και οι μεγαλοπαραγωγοί που επένδυσαν στο εγχείρημα και έκανε τον τρελό χαβαλέ του εις βάρος του Καζακστάν των εβραίων, των πατριωτών Αμερικαναράδων και των άτυχων που βρέθηκαν στο σαρωτικό του πέρασμα.
Στα &*%^ του άλλωστε! Βρετανός είναι ο άνθρωπος αν και ο χαβαλές του δεν είχε ίχνος από το φλέγμα του βρετανικού χιούμορ.
Πλάκα να γίνεται δηλαδή!

9 comments:

Alkyoni said...

κι εγώ :)

Santiago Nasar said...

evelina, alkyoni, έχει πλάκα η ταινία, θα τη συνιστούσα γιατί πραγματικά έχει γέλιο. Όμως διάβασα κάμποσες διθυραμβικές κριτικές που φοβάμαι ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα (;) της συγκεκριμένης ταινίας. Δείτε την και περιμένω άποψη!

Urban Tulip said...

Καλημέρα!
Είδα την ταινία. Γέλασα αρκετά (παραμιλούσα αρκετά και μέσα στο σινεμα γιατί ήταν αδιανόητο όλο εκείνο που έβλεπα!).
Μου άρεσε που έριξε σπόντες για τη νοοτροπία των αμερικάνων. Τώρα, αυτό με το εις βάρος του Καζακστάν...δεν θα το κατακρίνω γιατί εδώ την εκτέλεση του Σανταμ δείξανε και είπανε όλοι οι "πολιτισμένοι" λαοί για τους καννίβαλους ιρακινούς. Ο Μπόρατ θα μας πειράξει τώρα;

Santiago Nasar said...

Urban tulip, κι εγώ γέλασα! είχε πλάκα! Απλά το θεωρώ λίγο χοντροκομμένο. Αν ο Σεφερλής ζούσε στην Αμερική θα μπορούσε να το είχε γυρίσει εκείνος.

An-Lu said...

Περιμένω να βγει DVD...
Επι τη ευκαιρία, ο Σάσα βρετανός-εβραίος είναι... ;-)

nanakos said...

Ki egw gelasa poly alla me pianei api8ani 8lipsi me tetoiou eidous tainies. kapoios kanei ton ka8ysterimeno kai oi ypoloipoi gelame! Gelasa alla den mou arese. Full stop.

Santiago Nasar said...

AnLu, δες το σε dvd! Μάλλον κι εγώ σε dvd θα έπρεπε να το είχα δει!

Νanakos! You are 100% right, I agree! Full stop.

Eleste said...

taking things too serisously, are we? (stathera, ws ellhnes.)

H tainia einai poly kalh san comedy kai o Cohen einai authentikos humoristas. Den xreiazetai, nomizw, na ta psirizoume ola (posa phre, pious ethikse klp klp).

Santiago Nasar said...

Elinor, sorry μάλλον διάβασα το σχόλιο με καθυστέρηση. Γέλασα κι εγώ με την ταινία, περίπου όπως μπορεί ενίοτε να γελάσω με κάποιες από τις πλάκες του Σεφερλή. Χιουμορίστες ήταν οι Monty Pythons, ο Cohen έχω την εντύπωση ότι είναι ένας απλός πλακατζής.