Wednesday, November 07, 2007

Cretan Cretins


Το άφησα σε σχόλιο στο blog "Εντός Εκτός Εναλλάξ" αλλά θα το επαναλάβω κι εδώ γιατί το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.
Ως Κρητικός πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε κάποια χωριά της Κρήτης. Καμία λογική κοινωνιολογική αιτιολόγηση που να βασίζεται στις έννοιες "υπερηφάνεια" και "λεβεντιά" δεν μπορεί να ερμηνεύσει ή απλά να εξηγήσει τα έκτροπα που γίνονται εδώ. Πρόκειται για κοινή περίπτωση εγκληματικότητας με οικονομικά κίνητρα. Κοινή εγκληματικότητα και, μάλιστα, με προφανή πολιτική στήριξη.

Οποιαδήποτε κοινωνιολογική ή ψυχολογική προσέγγιση, οποιοδήποτε φιλοσοφικό υπόβαθρο κι αν αναζητηθεί, απλά μας απομακρύνει από το πραγματικό πρόβλημα.

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Οι τύποι αυτοί δεν είναι επαναστάτες, είναι στυγνοί επιχειρηματίες που επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες στηριζόμενοι σε κώδικες σιωπής και σε πολιτικές πλάτες.

Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

6 comments:

snikolas said...

Εμένα πάντως η όλη φάση μου θυμίζει το γαλατικό χωριό. Απλά έχουν περάσει to the dark side of the force!

Trilian said...

Υou know, i know, everybody knows (him and his daughter too) απλα κανεις δεν μιλάει για να μην βρεθεί στην καλύτερη ξυλοδαρμένος... Φυσικά και είναι καθαρά οικονομικά τα αίτια... όσο για αυτούς που λένε για παληκαριά δυστυχώς το έχουν χάσει το νόημα όπως και εκείνοι που νομίζουν οτι μόνο στα Ζωνιανά είναι η μαφία!

The Torch said...

Παρά το γεγονός ότι συμφωνώ μαζί σου απόλυτα, θεωρώ ότι η Κρήτη Κοινωνιολογικά αποτελεί ίσως το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτής της χώρας. Ίσως και γι αυτό αν είχα κάποια καταγωγή θα ήθελα να ήταν από την Κρήτη. Και θα έμενα και εκεί. Θα τράβαγα ίσως κάποιο ζόρι με το επίθετό μου, αλλά δεν πειράζει.

Santiago Nasar said...

Snikolas, Έχοντας ζήσει την κατάσταση, λέω ότι θα θύμιζε το γαλατικό χωριό αν ο Αστερίξ και ο Οβελίξ είχαν μερικούς δικούς τους στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο, για να τους παρέχουν την απαραίτητη κάλυψη. Αντί αυτού είχαν το μαγικό φίλτρο.

Trilian, έχεις δίκιο. Όσο υποκριτική είναι η υποτιθέμενη έκπληξη των μέσων όταν έμαθαν τι συμβαίνει στα highlands του Ψηλορείτη, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πιστεύουν κάποιοι ότι με την έφοδο σε ένα χωριό, καθαγιάζουν τις παραλήψεις και τη διαφθορά της βαθιά διαβρωμένης αστυνομίας και των διαπλεκόμενων πολιτικών.

The torch, Η Κρήτη είναι τόπος μεγάλων αντιθέσεων, και στο φυσικό περιβάλλον και στους ανθρώπους.

Trilian said...

...λοιπον οταν είμαι εν βρασμό ψυχης κανω απιστευτα ορθογραφικα και συντακτικα λάθη... ω μοντιε! (βρε μηπως φταιει η καταγωγη απο το Μυλοποταμο που ειμαι ετσι;;)

Santiago Nasar said...

Δεν πειράζει κοπέλι μου, κι εγώ το παθαίνω που είμαι Αμαριώτης!